Integritatatea în structurile antifraudă

1Evaluarea psihologică a personalului din structurile antifrauda devine obligatorie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității A.N. A. F., publicată în Monitorul Oficial, în 29 iunie 2013.

Pentru ocuparea funcțiilor publice în cadrul structurii antifraudă, persoanele vor trebui să îndeplinească câteva condiții minime din punct de vedere psihologic, și anume: promovarea evaluărilor psihologice complexe, dar și a evaluărilor de integritate, inclusiv prin evaluarea personalului Direcției generale antifraudă fiscală din punct de vedere psihologic și al comportamentului simulat, de către personal sau cabinete de specialitate.

Înclinația spre respectarea regulilor și incoruptibilitatea sunt cei mai buni indicatori ai integrității. Scorurile maxime ale integrității ar trebui să apară în rezultatele evaluărilor persoanelor capabile, foarte conștiincioase, cumpătate, responsabile, serioase, stabile, pe care se poate pune baza. Astfel, vom descoperi persoane de încredere, constante și temeinice, ce dețin o capacitate de organizare remarcabilă, punctuale, care vor pune întotdeauna datoria și disciplina pe primul plan. Dezaprobă vehement orice privilegiu sau favoritism, sunt corecte și integre, gradul de conformism față de autoritate și reguli este foarte ridicat, sunt ordonate, sincere și statornice.

Scoruri mici vom întâlni la persoanele ce nu manifestă loialitate, se abat de la morală, sunt nepăsătoare, îndatoririle de serviciu li se par plictisitoare și banale, destul de iresponsabile și neimplicate, risipitoare și libertine. Necinstite în cele mai multe cazuri, suspicioase, răzvrătite, încrezute, pline de orgoliu, nu le pasă de autoritate, sunt dezordonate și au obiceiul să acționeze sub imperiul impulsului. De regulă, se consideră firi independente și se mândresc cu asta, motiv pentru care se conformează cu mare greutate regulilor care li se impun, și asta doar atunci când știu că pot fi descoperite și sancționate. Refuză obiceiurile ce le îngrădesc libertatea de a acționa, la locul de muncă sunt comode, nu se implică în activitățile care nu le trezesc interesul doar pentru că e o îndatorire de serviciu. Sunt persoane risipitoare cu resursele societății, deloc cumpătate, moderația nu le caracterizează nici viața profesională, nici cea personală. De cele mai multe ori sunt înșelătoare, nu manifestă loialitate față de angajator, au impresia că sunt tratate incorect fără motiv.

În următoarea perioadă, Colegiul Psihologilor din România va stabili și comunica setul de teste psihologice ce este recomandat să fie utilizat de către psihologi pentru realizarea acestei evaluări. În linii mari, testul de integritate vizează potențiala existență sau inexistență a uneia sau mai multe zone de vulnerabilitate în cazul unei persoane ce urmează să ocupe un post important etc. Exemple : dependența de droguri, jocuri de noroc, prejudicii aduse angajatorilor anteriori, sume de bani neachitatate la persoane fizice sau la bănci, infracțiuni comise nedescoperite de poliție, concedieri ca sancțiuni și altele.

Reclame

,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: