Autoritatea aparenta a paznicului din spatiile publice

1Daca agentul de securitate din obiective de tip proprietati private – fie ca vorbim despre sedii de firme, santiere, etc. – dispune de influenta, de puterea de a da dispozitii si de a fi ascultat, deci de o oarecare autoritate, in cele publice, acesta pare sa fi pierdut controlul situatiei. Sunt semnalate zeci de cazuri in care acestia pur si simplu nu reusesc sa se impuna, in special in parcuri si gradini publice, piete pietonale si alte amenajari ale spatiilor publice, unde trecatorii/vizitatorii nu tin seama de recomandarile paznicilor, le ignora indicatiile si refuza sa le recunoasca autoritatea cu care acestia sunt investiti.

Desi factorul care influenteaza in mod direct nivelul de obedienta este acolo, si anume prezenta fizica a agentului de securitate, el ar trebui sa isi poata impune cu usurinta autoritatea, insa nu reuseste. Explicatia este una simpla: trecatorul, deci persoana obedienta, pentru a se supune autoritatii si a viza evitarea sanctiunii, ar trebui mai intai sa aiba si certitudinea ca superiorul este mai competent decat el, sa ii recunoasca legitimitatea. Cum aceasta conditie esueaza in a fi indeplinita, autoritatea acestuia ramane undeva… doar la stadiul de autoritate pretinsa.

Influenta sociala in care comportamentul cuiva se modifica ca urmare a unui ordin primit din partea unei alte persone cu autoritate se numeste obedienta. Cu cat este mai mare diferenta de statut dintre cele doua persoane, cu atat influenta va fi mai puternica. Agentul de securitate nu are un statut atat de bine conturat, de unde si decalajul intre autoritatea pretinsa si lipsa recunoasterii ei.

Scopul prezentei paznicului unui parc public nu este acela de a pazi iarba si veveritele, ci asigurarea climatului de ordine si liniste publica. Agentului de securitate din spatiile publice ori ii lipseste puterea de a se impune si capacitatea de a controla sau de a conduce pe cineva din varii motive, printre care putem mentiona slaba pregatire sau selectia necorespunzatoare, ori, pur si simplu, nu ii este recunoscuta aceasta autoritate. Prin urmare, el este tratat in consecinta, mentinerea ordinii in spatiile publice ramanand doar pe hartie.

Reclame

, , ,

  1. #1 by Poligraf on iunie 9, 2013 - 2:39 pm

    Intr-o tara civilizata doar simpla prezenta a unui organ fie el si agent public prezinta mare influenta fata de toata lumea, iar cei din jur nu contesta sau se cred mai smecheri. In tara noastra daca te dai jos din mertzan cu doua pitipoance vopsite care nici guma nu stie s-o mestece esti mai smecher decat ceilati care au Logan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: