Dreptul de folosire a armelor neletale ar trebui restrictionat?

1In ultimul timp s-a inregistrat un numar mare de evenimente produse cu arme neletale, insa detinute legal (mai precis, 92 in anul 2012, 97 in anul 2011). In cele mai multe cazuri, acest gen de arme au fost utilizate cu depasirea limitelor legitimei aparari sau a starii de necesitate.

Examenul psihologic utilizat de catre specialistul ce acorda aviz psihologic favorabil in sensul autorizarii de procurare a acestor arme, este important sa contina o metodologie care sa cuprinda analiza riscurilor comportamentale, evaluarea personalitatii, a inteligentei cognitice, a maturitatii socio-afectiva si a nivelului de agresivitate, toate in incercarea de a micsora numarul de evenimente tragice produse pe fondul folosirii acestor tipuri de arme.

Legea nr. 295/ 2004 privind regimul armelor si munitiilor privind procurarea si instrainarea armelor neletale spune ca persoanele fizice pot procura, in scopul detinerii, respectiv a portului si folosirii a cel mult doua arme neletale de autoaparare. In contextul de mai sus, se impune restrictionarea dreptului de port si folosire a armelor neletale prin introducerea si pastrarea acestora la domiciul celui autorizat sa le detina. Trebuie subliniat si faptul ca in celelalte state ale Uniunii Europene, pistoalele cu bila de cauciuc sunt interzise populatiei, iar cele cu gaz urmeaza si ele sa fie restrictionate datorita usurintei cu care acestea pot fi modificate in vederea utilizarii munitiilor cu proiectil.

Evenimentele cu arme neletale se produc si ca urmare a necunoasterii prevederilor legale, in special a celor referitoare la detinere, portul si folosirea acestor arme, caz in care se justifica si absolvirea unui curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridical autorizata pentru aceasta activitate.

Reclame

, , ,

 1. #1 by Poligraf on iunie 2, 2013 - 2:19 pm

  Omul este supus greseli sau din anumite motive de sanatate mintala poate abuza de o arma pentru a se razbuna pe cel care reprezinta o piedica in viata lui. Orice om recurge la metode de intimidarea celor slabi si astfel cel in cauza poate fi omorat. Consider testarea pshihologica o metoda de prevenire dar trebuie testata periodic, la un an sau poate sase luni.

 2. #2 by Gabriel on septembrie 30, 2013 - 1:00 pm

  Testarea psihologica nu are nimic de-a face cu riscurile la care ne supunem in momentul in care utilizam o arma de foc. Psihicul uman este surprinzator in functie de situatii si niveluri de stres si el insusi poate deveni letal… sau nu. Daca s-ar introduce, asa cum spui mai sus, acea ”metodologie care sa cuprinda analiza riscurilor comportamentale, evaluarea personalitatii, a inteligentei cognitice, a maturitatii socio-afectiva si a nivelului de agresivitate”, am convingerea ca 60% din cadrele active ar ramane fara drept de port si folosinta de arma (aparare/autoaparare/sportiva/colectie/vanatoare) pe viata. Lacunele adevarate nu au preponderenta la populatia civila, ci la populatia care „se simte cu musca pe caciula”. Se poate face o verificare a trecutului individului care cere dreptul de port si folosinta a unei arme. Exista posibilitatea de a afla daca individul este agresiv sau nu sau daca exista suspiciuni cu privire la premeditarea unei fapte de rea credinta.
  Arma letala poate fi o caramida, un cutit, un topor sau chiar o buburuza de jucarie. Intentia este letala si nu obiectul folosit.
  In ceea ce priveste interzicerea armelor neletale cu proiectil de cauciuc catre populatia civila in Europa ma cam indoiesc. Care sunt aceste state? Elvetia este singurul stat din Europa unde populatia civila are in posesie si cu drept de port si folosinta a armelor (ATENTIE!) de tipul automat cu destinatie militara. In Bulgaria legislatia armelor e ceva mai permisiva ca in Romania. Despre fosta Iugoslavie nu vorbim. In Ungaria nu se va restrictiona accesul la arme. Ukraina: se vinde AK47 – calibru 7.62 in piata. In Suedia populatia este inarmata, in Norvegia idem, Finlanda face si ea parte din grupul statelor cu legislatie permisiva si cu acces chiar si la arme ce folosesc proiectil letal (Atente: un proiectil din cauciuc este si acesta letal daca este aruncat de la o distanta mai mica decat cea inscrisa in lege sau atinge un organ vital!). Despre Germania nu stiu multe dar stiu ca la ei este organizata cea mai mare expozitie de tehnica militara din Europa. Francezii sunt foarte restrictivi. Altii nu ma intereseaza…
  Problema nu este la arma -letala sau nu, ci la cel ce o foloseste.
  Si sa nu uit. Cursurile sunt OBLIGATORII!!! Iar acolo nu se face rabat. Ai picat examenul, ai pierdut si banii pe curs si dreptul de a depune dosarul in vederea obtinerii permisului de port arma sau a certificatului de detinere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: