Reactii rapide – conditie sine qua non in securitate?

La o scurta trecere in revista atat a fiselor de post pentru agentul de securitate/ paznic/ agent de interventie paza si ordine, etc, cat si a anunturilor cu oferte de munca pentru personalul din securitate, apare des conditia ca acestia sa dispuna de reactii rapide. Dar oare aceste reactii rapide sunt intotdeauna benefice? Sau sunt uneori necorespunzatoare, daca nu chiar contraindicate? Este reactia rapida o conditie sine qua non in securitate sau ar trebui sa fie preferata orientarea spre actiune, operativitatea ca fiind calitati de care ar trebui sa dispuna acestia pentru a performa corespunzator?

Nu putine sunt momentele in care un agent de securitate cu reactii rapide poate actiona in defavoarea societatii de securitate angajatoare in mod direct sau a obiectivului pe care acesta il are sub paza, actionand in graba, fara o deliberare suficienta. Acest fapt vine cu consecinte directe asupra beneficiarului serviciilor de paza, fapt ce se rasfrange tot asupra societatii de securitate intr-un final, insa intr-un mod indirect. Dar si nevoia de activitate dusa la extreme, nerabdarea si nelinistea cand nu are nimic de facut trebuie testate in cadrul selectiei. Reactiile rapide caracterizeaza si un comportament impulsiv, oamenii reactioneaza prin impuls, condusi de sentimente tranzitorii, este o trasatura de personalitate caracterizata prin inclinatia unui individ de a initia un comportament adecvat, fara chibzuire asupra consecintelor ulterioare a actiunilor lor, ce actioneaza sub impulsul de moment. E strans legata de asumarea riscurilor, lipsa de planificare, si de constientizare a gandurilor persoanei, desi face parte din comportamentul normal, contribuind, pana la urma, la functionarea adaptativa.

Dinamismul trebuie sa caracterizeze agentul de securitate, la fel si prezenta de spirit in situatii presante, iar capacitatea acestuia de mobilizare in sarcina a acestuia depinde in foarte mare masura de pattern-ul comportamentului pe care il adopta in situatiile de esec, de sensibilitatea la critici, si, poate cel mai important, de increderea in sine de care acesta dispune. Desi preferinta agentilor de securitate pentru activitati ce presupun actiune in defavoarea celor ce implica pasivitate, reactivitatea emotional, ar trebui vazute ca fiind o calitati dezirabile in obiectivele cu fluctuatie mare de persoane in zona, cu grad crescut de risc al patrunderii intr-un obiectiv cu bunuri de valoare si tentative anterioare de sustragere a lor, insa exista si obiectivele izolate. Iar acolo, reactiile rapide, orientarea spre actiune se traduc ori printr-un consum de energie inutil, ori prin frustrare, care va duce treptat la insatisfactie cu munca.

Operativitatea ar trebui sa fie trasatura cautata, flexibilitatea in gandire – un agent de securitate rigid nu se va putea mobiliza decat cu foarte mare greutate si nu va putea lua hotarari in conditii de incertitudine, asumarea constienta a riscului si orientarea spre actiune fiind prezente la tipul de personalitate sangvinic, spontaneitatea fiind un plus, acolo unde lentoarea in gandire este cel mai de temut aspect. In functie de orientarea spre actiune, cum ii recunoastem? Agentii de securitate cu orientare slaba spre actiune sunt lenti in a profita de oportunitati, excesivi de metodici, perfectionisti, nu le place riscul, procrastineaza destul de des, nu isi stabilesc obiective prea dificile, le lipseste increderea de a actiona, pot sti ce trebuie facut, dar ezita s-o faca, le poate lipsi motivatia, sunt plictisiti sau epuizati. Agentii cu orientare spre actiune prefera sa munceasca din greu, sunt plini de energie pentru lucrurile considerate provocatoare, nu se tem sa actioneze in baza unui minimum de planificare si profita, de regula, mai des de oportunitati decat ceilalti. Si mai exista o categorie, cea a celor supracalificati cand vine vorba de orientare spre actiune, iar acestia: pot fi workaholici, forteaza solutii inainte de o analiza adecvata a situatiei, actioneaza fara strategie, se grabesc sa termine lucrurile prea repede si pot avea probleme personale si familiale datorata dezinteresului sau/si al neglijarii acesteia.

Anunțuri

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: