Cum identificam agentul de securitate cu tendinta de a initia conduite contraproductive?

In prezent, cresterea numarului de infractiuni comise de catre agentii de securitate, dar si varietatea modului de savarsire a acestora trag un semnal de alarma, impunandu-se relevarea predictorilor psihoindividuali ce stau la baza acestor comportamente. Reliefarea unor caracteristici specifice ale agentului de securitate cel mai probabil in a se angaja in astfel de comportamente ar fi extrem de utile pentru departamentul de resurse umane al oricarei societati de paza si protectie, insa factorii social-economici sau cei organizationali singuri nu pot explica in intregime si in mod concret fenomenul si dinamica acestuia. Este absolut necesara analiza psihologica, identificarea diferentelor ce ii caracterizeaza, trebuie tinut cont de mediul si contextul social diferit in care acestia s-au nascut si traiesc, fiecare avand propriile lor particularitati. Insa… nici asta nu pare a fi suficient, prin urmare procedeul cel mai adecvat ramane analiza cauzelor de nivel psihosocial si psihoindividual in interconditionarile lor complexe.

In linii generale, anumiti factori de personalitate prezic tipuri distincte de deviante (minore si majore) la locul de munca: agentii de securitate ce se angajeaza in astfel de comportamente au imaginea de sine mai putin favorabila, dorinta de a corespunde asteptarilor sociale este foarte mica, ei nu-si doresc sa faca impresie buna, sunt nonconformisti, au probleme in ceea ce priveste acomodarea (fie ca vorbim de un obiectiv nou, colegi, beneficiari sau superiori noi), sunt – poate surprinzator- putin influentabili (referitor la feedback-ul social), cu o tendinta evidenta de a respinge normele, legile. Tendinta catre devianta presupune ostilitate, agresivitate, egocentrism, agentul de securitate este vindicativ, incapabil de autocontrol, caracterizat de o slaba rezistenta la tentatii si frustrari, vulnerabil si necugetat, incapabil de orice planificare, actionand sub impulsul momentului, in mod reflex. Nivelul scazut de dezvoltare morala a agentului de securitate e o trasatura relevanta in evaluare, stiut fiind faptul ca cei cu o orientare etica puternica au o probabilitate mai mica sa se implice in orice forma de devianta.

Dintre toate dimensiunile personalitatii, cea care prezice cel mai des devianta si delincventa ramane impulsivitatea. Daca am incerca sa facem un profil psihologic al agentului de securitate angajat in actiuni deviante acesta ar arata astfel: hiperactiv, autocontrol scazut, slaba capacitate de a intarzia satisfactia, cauta senzatii tari, nu reuseste sa ia in calcul consecintele inainte de orice actiune intreprinsa, e egocentric si risca frecvent. Agresivitatea crescuta (atat in stare latenta, cat si manifesta) este bazata pe un fond de ostilitate, negare a valorilor sociale acceptate, aceasta putandu-se datora si tratamentului negativ pe care agentul de securitate il primeste de la cei din jurul sau, generandu-I acestuia furie si frustrare, conducand la dorinta de razbunare. Raspunsul acestuia la jigniri – fie acestea directe sau doar aluzive – va fi intotdeauna brutal, nechibzuit, dispretuitor, un comportament finalmente antisocial.

Stabilitatea emotionala si amabilitatea modereaza si ele relatia dintre perceptia situatiei de munca si devianta. Furia si conflictul interpersonal, instabilitatea emotionala este generata in mare parte si de carentele educationale, iar capacitatile intelectuale reduse ii impiedica mai ales in anticiparea consecintelor si implicatiilor activitatilor intreprinse. Desi vorbim acum de factori favorizanti sociali: problemele financiare, saracia si abuzul de alcool trebuie luate mereu in calcul in evaluarea agentului de securitate, la fel si acumularea stresului profesional sau/si a celui personal, cotidian. Sentimentul de inadaptare sociala este provenit din exacerbarea sentimentului de insecuritate, dar si din fragilitatea personala.

Empatia scazuta este si ea un predictor demn de luat in seama, agentii predispusi la conduite deviante nu reusesc sa prevada sentimentele, comportamentele si gandurile celorlalti, in special a colegilor sau persoanelor cu care au relatii de serviciu (clienti, superiori, etc). Lipsa empatiei se traduce aproape in mod necesar si prin lipsa de tact, indiferenta afectiva, ei nereusind sub nicio forma sa fie precauti, altruisti, sa se adapteze. Ca si elemente asociate pot fi considerate dependenta de tutun, uz regulat de bauturi alcoolice, lipsa respectului pentru sentimentele altora, lipsa sentimentelor corespunzatoare de culpa sau remuscare, stima de sine de regula scazuta, desi persoana poate proiecta imagine de duritate, toleranta scazuta la frustrare, iritabilitate, accese de manie si indiferenta provocatoare sunt caracteristici frecvente, la fel si dificultatile de atentie, machiavelismul, impulsivitate si hiperactivitate.

Persoana cu un grad ridicat de risc comportamental intotdeauna va obtine la testarile pentru inclinatia catre respectarea regulilor, nivelul de integritate si constiinciozitate, scoruri foarte scazute. Nu este o persoana integra, responsabila, disciplinata, gradul de conformism fata de autoritate si reguli este aproape inexistent, nu-I place sa-si indeplineasca indatoririle, ii lipseste capacitatea de autoorganizare, punctualitatea, increderea, precautia, chibzuinta, nu-si iau decat foarte rar obligatiile in serios si are inclinatie spre privilegii si favoritism. La testarea constiinciozitatii, toate fatetele acesteia vor da rezultate nesatisfacatoare: nu este competenta, ordonata, e lipsita de simtul datoriei, al dorintei de realizare, al auto-disciplinei, ii lipseste deliberarea.

Elementele predictive la nivelul contextului in care agentul de securitate isi desfasoara activitatea, aprofundarea conduitelor contraproductive ca reactie la experientele traite la obiectivul pazit (injustitia perceputa organizationala, insatisfactia crescuta in munca, lipsa de autonomie, emotiile resimtite la locul de munca, constrangerile de tot felul, ambiguitatea rolului) vor face subiectul unui articol viitor.

Anunțuri

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: