Autoeficacitatea crescuta poate duce la esec in paza

Autoeficacitatea perceputa in paza se refera la convingerea agentului de securitate in capacitatile sale de a-si mobiliza resursele cognitive si motivationale care ii sunt necesare in indeplinirea sarcinilor de paza cu success, in special a celor neprevazute. Este anticiparea rezultatelor pozitive in actiunile intreprinse datorita cunostintelor si abilitatilor posedate. Insuccesul tinde sa fie atribuit efortului redus care a fost investit in sarcina si in mai mica masura lipsei competentei necesare pentru indeplinirii sarcinii. Cu alte cuvinte, autoeficacitatea crescuta se asociaza cu atributii autoprotectoare ale esecului sau succesului.

Danger breeds on too much confidence, ne spune un faimos citat. Intr-adevar, in activitatile de paza si protectie, ca si in alte situatii cum ar fi, de exemplu, a vorbitului in public, prea multa incredere se dovedeste a fi cel putin la fel de rea ca si prea putina incredere. Contrar a ceea ce se crede, agentii de securitate cu o puternica incredere in sine nu sunt decat in aparenta feriti de riscul de a cadea prada atacurilor sau pericolelor de orice natura, ori mult mai rezistenti in acesta privinta, fiind de fapt chiar cei cu o mai slaba incredere in sine. Acest lucru aparent paradoxal poate fi explicat prin faptul ca neincrederea lor genereaza o usoara stare de anxietate care ii face sa se tina la distanta de potentialele pericole sau tentatii.

Increderea prea mare in sine se traduce prin aroganta, care in linii mari se rezuma la a nu te cunoaste in mod realist, a-ti supraestima adevarata valoare si capacitate. Sentimentul de incredere in fortele proprii nu trebuie sa creasca de unul singur, ci ar trebui insotit si de imbunatatirea abilitatilor si calitatilor unei persoane. E mai mult o problema de cauzalitate aici, la modul ca te-ai pregatit, prin urmare ai incredere in tine si succesul urmeaza, succesul se intampla atunci cand oportunitatea intalneste mintea pregatita.

Nu minimalizam puterea increderii in sine, sentimentul ca putem lua deciziile importante pentru noi si puterea de a ne guverna in mare parte viata, fiindca lipsa acestei increderi genereaza senzatia lipsei de putere, a sentimentului de neajutorare, ceea ce poate duce la o parere negativa despre sine, care va determina o dezapreciere din partea celorlalti. Cu toate acestea, in paza nu este de dorit increderea naiva, oarba sau orgolioasa. Doar siguranta de sine rationala, dobandita prin experienta de viata, prin autocunoastere este cea care confera suport actiunilor si deciziilor in conditii de incertitudine, prin urmare prezenta acestei trasaturi ar trebui sa fie urmarita in procesul de recrutare, dovedindu-se a fi unul dintre criteriile care atarna greu in balanta selectiei unui candidat pentru postul de agent de securitate.

Reclame

, , , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: