Rotatia schimburilor si perturbarea vietii de familie a agentilor de paza

Despre rotatia schimburilor din paza am mai vorbit : https://psihologiasecuritatii.wordpress.com/2011/03/29/aspecte-temporale-in-paza/ Acolo unde exista un program alternant de munca in general (si munca de noapte in particular), apar conflicte intre raport cu timpul profesional si cel extraprofesional.  Si nu vorbim doar de defazarea ritmurilor biologice, dar si de perturbarea vietii de cuplu, prin afectatarea  directa a indeplinirii rolurilor familiale, ceea ce conduce nu numai la perturbarea vietii de familie si sociala a agentilor de securitate, la aparitia unor conflicte, dar si la o anumita stare de tensiune psihica, cresterea nivelului de anxietate si alterarea imaginii despre sine, toate fiind exacerbate sau estompate in functie si de capacitatile adaptative ale fiecaruia.

Comparativ cu persoanele care isi desfasoara activitatea profesionala in programe tipice, de zi, cei care lucreaza in schimburi alternante  raporteaza mai multe interferente in viata lor de familie, in special legat de timpul disponibil care ramane pentru a fi petrecut cu sotia sau/si copii. Cantitatea si calitatea interactiunilor sociale au o legatura directa cu sanatatea fizica si mentala. Persoanele care nu pot stabili programe regulate in activitatile lor de zi cu zi au dificultati de planificare, aparand si dicultati in a face fata responsabilitatilor familiale. Participarea la anumite intruniri, cluburi, activitati sportive, etc, devine foarte dificila deoarece acestea sunt, de obicei, adaptate la programul obisnuit de zi. Lipsa contactelor sociale regulate coreleaza pozitiv cu sentimentele de singuratate si izolare.

Relatia de cuplu a agentilor de paza ce lucreaza in schimburi alternante este mai instabila, mai tensionata decat a celor care lucreaza in posturi fixe, stresorul interfata munca/familie fiind mai acut la agentii de paza care lucreaza in ture de noapte. Este cunoscut faptul ca munca in schimburi alternante poate afecta negativ stabilitatea maritala, in special in cadrul cuplurilor care au copii, insa nu exista studii care sa aprofundeze in ce masura este afectata si relatia parinte-copil. Exista totusi dovezi indirecte, cum ar fi: aparitia conflictelor legate de sarcinile parentale – indicator al faptului ca relatia parinte-copil ar fi mai tensionata in familiile in care unul dintre cei doi lucreaza in schimburi. Alta dovada ar putea fi faptul ca planificarea activitatii se face mai dificil datorita orelor nestandard de munca, ceea ce reduce timpul petrecut impreuna in familie, plus ca cei doi reusesc cu greu sa isi duca la bun sfarsit indatoririle parentale impreuna, acest lucru fiind facut de fiecare separat, practic parintii se lovesc de unele dificultati cu care se intalnesc parintii care isi cresc singuri copii. Unul din mecanismele prin care munca in schimburi poate afecta relatia parinte – copil ar fi problema timpului liber. Efectele absentei unuia dintre parinti afecteaza legatura dintre acesta si copil prin limitarea timpului de calitate petrecut impreuna. Cateodata mai intervine si efectul de “descarcare emotionala”, efect ce isi face simtita prezenta atunci cand stresul si epuizarea de la slujba este revarsata in cadrul vietii de familie. Orele nestandard de munca au in mod evident un efect negativ asupra timpului petrecut cu copii, iar acesta este un predictor semnificativ pozitiv in calitatea relatiei parinte-copil, astfel ca nu se poate nega existanta unei relatii, chiar si indirecte, intre munca in schimburi (in mod special de noapte) si calitatea relatiei cu copiii.

Reclame

, ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: