Codul albastru al tacerii vs tragerea semnalului de alarma

Regula nescrisa intalnita printre ofiterii de politie, denumita si “codul albastru al tacerii”, este un fenomen ce presupune neraportarea greselilor sau abaterilor unui alt coleg politist din timpul serviciului. Poate nu atat de bine structurat ca in securitate publica, acest fenomen se regaseste totusi si in securitatea privata, prezentand aproape aceleasi caracteristici. Se observa mai frecvent in obiectivele unde se realizeaza paza prin doua sau mai multe posturi, traduse in cel putin patru agenti de paza colegi, unde sistemul de valori al agentilor de securitate este actionat de sentimente puternice de protejare a celorlalti colegi cu care desfasoara paza, de invingerea inamicului, simpla prezenta a acestuia crescand in intensitate sentimentele, frica, dar si increderea intre acestia. Surprinzator este insa faptul ca cei mai multi dintre agentii de securitate nu vad intotdeauna potentialii intrusi ca reprezentand inamicul, acesta fiind intruchipat, in schimb, de inspectorul de securitate, de seful de tura sau oricare alta autoritate din societatea de paza.

Indatoririle agentilor de paza, printre care si riscul de atac, genereaza un sentiment de loialitate si solidaritate care explica in mare masura acest cod, ca si mentalitatea de noi impotriva lor care face ca acestia sa se sprijine unii pe ceilalti, turnatorii fiind agentii care raporteaza abaterile, destul de putini in comparatie cu ceilalti datorita fricii de consecinte ce joaca un rol foarte important, printre care se numara ruperea prieteniilor, pierderea sprijinului, a sentimentului de camaraderie, plus potentiale amenintari fizice. Astfel, daca agentii de securitate sunt intrebati legat de un incident datorat unei erori a unui coleg, acest cod al tacerii se observa in declaratiile mincinoase ale acestora de a nu avea cunostinta despre nicio greseala comisa cu sau fara buna stiinta. In incercarea de a respecta acest cod al tacerii, nu de putine ori se ajunge chiar si la actiuni de falsificarea a documentelor, a rapoartelor, chiar si a dovezilor unor acte imorale/ilegale petrecute in post, fie ca vorbim despre uitarea punerii unui lacat, de consumul de alcool in timpul serviciului sau alte neglijente legate de serviciul de paza. Uneori se fabrica chiar si povesti, pentru a avea si mai multa credibilitate, iar abateri ca acestea sunt foarte frecvente.

Codul este destul de controversat, pentru ca ridica o serie de intrebari asupra moralitatii si a valorilor din institutiile care aplica legea, alunecand spre categoria deviantei, a nonconformitatii, a incalcarii normelor si regulilor. Dezvaluirea comportamentelor observate, (engl. whistle – blowing)  se refera la divulgarea de catre agentii de securitate a practicilor ilegale, imorale sau nelegitime catre alte persoane care au capacitatea de a actiona in acest sens. Sunt doua personajele principale: cel care realizeaza un comportament neacceptat si cel care actioneaza prin comportamentul de dezvaluire. Decizia de a dezvalui este in buna masura orientata spre trecerea la act si de perceperea gravitatii comportamentului, dar si de balanta costurile – beneficiile unei astfel de actiuni. In ceea ce priveste factorii interpersonali, se ia in considerare modul in care incercarile de influenta sociala ale celor care realizeaza comportamentele deviante influenteaza deciziile de dezvaluire, ca: prezentarea unor circumstante atenuante, folosirea de scuze sau justificari, sublinierea caracterului izolat, dar si intimidarea.

Expunerea codului albastru se poate face prin verificari mai amanuntite, testari cu poligraful si evaluari psihologice, cu ajutorul carora anumite departamente au posibilitatea sa selecteze indivizi cu sansele cele mai mici de a avea o conduita gresita.

Anunțuri

, , , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: