Nou standard ocupational in securitate: managerul de securitate

Un nou standard ocupational din sectorul securitatii private a fost aprobat in sedinta Comitetului de directie al Autoritatii Nationale pentru Calificari din data de 10.10.2011, acesta fiind publicat pe http://www.cnfpa.ro sub codul COR 123906. ,,Managerul de securitate”, caci despre acesta este vorba, isi va desfasura activitatea sub conducerea directorului general, eventual si in colaborare cu alti conducatori aiorganizatiei, printre principalele sale responsabilitati numarandu-se: organizarea activitatii compartimentului de securitate, avizarea recrutarii si formarii personalului aflat in subordine, reprezentarea organizatiei in relatiile cu terti si urmarirea eficientei activitatilor de securitate. 

Selectia psihologica a managerului de securitate trebuie sa urmareasca identificarea persoanelor puternice, dominante, cu ascendent asupra altora, capabile sa aiba initiativa si sa exercite conducerea. In functie de trasaturile cele mai importante de care trebuie sa dea dovada viitorii manageri, sunt de preferat persoanele pline de forta si sigure pe ele, echilibrate emotional, cu o propensiune de a conduce si de a-si asuma responsabilitatea. Alte trasaturi cel putin la fel de importante sunt: persuasivitate si fluenta verbala, un aspect de persistenta tenace, simtul datoriei, tendinta de a privi lucrurile in fata, de a se confrunta cu realitatea chiar daca este neplacuta. Managerul de securitate trebuie sa fie o persoana activa, persistenta, sigura pe sine, care anticipeaza, insista, are incredere si independenta. Astfel, viitorul manager de securitate – barbat trebuie sa fie perceput ca fiind ambitios, indraznet, dominant, puternic, optimist, metodic, descurcaret, competent, de incredere, sigur pe sine, stabil si sever. Femeia potrivita pentru aceasta functie trebuie sa fie perceputa ca agresiva, orgolioasa, cu incredere in sine si revendicativa, dominanta, puternica, autoritara, energica si vorbareata. Cel mai nepotrivita pentru postul de manager de securitate este o persoana retrasa, inhibata, cu un comportament banal, indiferenta, tacuta, neorganizata, lenta in gandire si actiune, cu tendinta de a evita situatiile de tensiune si decizie, nesigura.

Managerul de securitate, prin activitatile desfasurate, trebuie sa poata asigura conducerii informatiile necesare si cunostinte suficiente despre cadrul de desfasurare al managementului securitatii, astfel incat obiectivele organizatiei sa poata fi atinse. Deoarece securitatea, privita la modul sau general, trebuie sa reuseasca sa identifice vulnerabilitatile si riscurile si sa intervina cu masurile necesare pentru a diminua riscurile la un nivel acceptat, activitatea managerului de securitate este o componenta de o importanta vitala pentru organizatie.

Pentru cei interesati, exista deja un curs organizat de Accept Consulting cu sprijinul Security Portal (promovare si trainer), curs plasat in segmentul premium datorita caracterului sau de noutate, dar si ca urmare a nivelului cursantilor si experientelor foarte vaste si variate ale acestora. 

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un comentariu