Neglijenta in paza. Se trece cu vederea prima abatere?

Cel mai la indemana raspuns ar fi: depinde de abatere. In cazul in care agentul de securitate a savarsit o abatere grava de la regulile de disciplina a muncii si de la cele stabilite prin contractul individual de munca, este evident ca pasul urmator va fi concedierea, ca sanctiune disciplinara. Dar daca vorbim de abateri mai usoare? Sa zicem: permiterea accesului in obiectiv fara legitimarea unei persoanei, folosirea bunurilor aflate in paza la care are acces in scopul rezolvarii unor probleme personale (imprimanta, cafetiera, etc), parasirea postului inainte de a fi schimbat pentru o “urgenta”, primirea unor vizite in timpul serviciului in incinta, o bere cu ocazia zilei de nastere, neinstiintarea conducerii obiectivului despre un eveniment petrecut in timpul serviciului, surprinderea acestuia adormit de catre seful de tura, iar exemplele pot continua…

Atunci cand agentul de securitate are vechime la locul de munca si a fost controlat in repetate randuri, este usor sa se catalogheze o abatere ca una dintre cele de mai sus ca fiind doar o exceptie de la regula sau obisnuinta. Dar daca agentul de securitate care comite abaterea este nou angajat, desi instruit corespunzator inainte de intrarea in post ? Cum se poate verifica onestitatea agentului de securitate care promite ca este prima si ultima oara cand gresteste, fara a pune in pericol obiectivul pazit? Cum se poate sti daca neglijenta este cauzata de lipsa de atentie, de grija sau de dezinteres?
Daca nu exista un departament de resurse umane sau o structura de psihologie infiintata in cadrul societatii de paza, referintele de la locul anterior de munca vor cantari destul de greu in aceste situatii, unde abia acum isi dovedesc utilitatea. Pentru seful de tura este greu de estimat cat de probabil este ca agentul de securitate sa repete abaterea, iar riscul este unul foarte mare, mai ales daca vorbim de o gravitate a consecintelor in plan economic, ecologic sau profesional, in conditiile patrunderii unor elemente ostile in raza postului. Penetrarea unui obiectiv considerat important – eventual unul cu valori materiale importante – are consecinte ce se repercuteaza in mod direct asupra agentului de securitate, si indirect asupra intregii societati de paza.

Ideal ar fi sa existe un psiholog care sa se ocupe de examinarile psihologice ale agentilor de securitate, atat la angajare, cat si de cele periodice. In caz contrar, recomandarile raman cele care joaca un rol enorm in procesul de angajare, acum poate ca mai mult ca niciodata. Un agent de securitate poate face o impresie excelenta la interviul de selectie, doar ca sa se afle apoi, verificand referintele, ca nici unul din fostii sai angajatori nu l-ar mai angaja vreodata. Verificand referintele, angajatorii se feresc de frustrarea generata de angajarea unui agent de securitate nepotrivit. In domeniul securitatii, o astfel de greseala poate ajunge sa coste enorm societatea de paza, ceea ce inseamna ca fiecare angajat trebuie sa fie cel mai potrivit.

Anunțuri

, ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: