Factorii psihologici ai fenomenului de snowballing in controlul multimii

Atunci cand este asteptata o adunare mare de persoane a caror prezenta sau comportament este anticipat ca ar necesita masuri preventive pentru mentinerea ordinii publice, este imperios necesara prezenta agentilor de securitate, preferabil instruiti adecvat in controlul multimilor. Vorbim de greve sau demonstratii, situatii in care multimea de oameni isi scandeaza simpatiile sau antipatiile fata de autoritati, fata de conditii politice, economice sau sociale actuale. Un alt tip de adunare se mai iveste in cazurile catastrofelor naturale, a dezastrelor, a tot ceea ce inseamna conditii extreme sau catastrofale care pericliteaza sau rezulta in pierderi de vieti omenesti sau/si de proprietati. Masele sunt impulsive, versatile si iritabile, deci pot trece de la o stare initiala la o alta diametral opusa, aspect ce nu trebuie niciodata minimalizat de catre agentii de securitate responsabili de ordinea publica.

Anticiparea unei situatii de control a multimii nu este una placuta pentru agentul de securitate, dar acesta trebuie sa fie pregatit, chiar daca singur sau intr-un grup redus n-ar putea schimba substantial cursul niciunei revolte. Cu toate acestea, este posibil sa se poata face fata acestora chiar inainte ca ele sa izbucneasca, fara sa fie nevoie sa se ajunga la incidente neplacute. Atunci cand agentul de securitate se intalneste cu o situatie pre-revolta, daca este instruit adecvat, va fi capabil sa disperseze multimea indisciplinata fara a face uz de forta. Un mesaj de tipul: „nu va pierdeti calmul si ramaneti neutri, indiferent de ce se intampla in jurul vostru” este greu de urmat in mijlocul unei adunari, unde agentul trebuie sa isi reaminteasca constant ca rolul acestuia este de a proteja proprietatea, echipamentele sau informatiile, iar fiecare act de securitate initiat trebuie sa fie strict juridic, indiferent ceea ce se intampla in jurul acestuia, indiferent de cat de mult este incitat si agresat verbal de persoane din multime.

Complementar factorilor care determina o multime sa se formeze si sa se tranforme dintr-o grupare pasnica intr-una dezordonata si potential violenta, este extrem de important ca persoanele care au rolul de a controla multimile sa inteleaga ca o multime mica poate atrage foarte usor persoane initial dezinteresate, crescand rapid in dimensiuni. Acest snowballing efect este cauzat de anumiti factori psihologici:

1. Securitatea. Anumite persoane pot fi atrase intr-o multime datorita sentimentului de securitate, de siguranta ce se asociaza cu un numar mare de persoane, situatii prezente in miscarile civile de strada ce se pot constitui in miscari periculoase pentru siguranta cetatenilor. Acestia, de frica, ajung sa se alature gastii pentru securitatea oferita de acestia.

2. Sugestibilitatea. Persoanele ce adera la un grup au tendinta sa accepte ideile membrului dominant, in special daca acesta este suficient de puternic in transmitarea ideilor, cazuri in care exista o tendinta de a accepta chiar si cele mai nonconformiste idei si de a-si ignora propriile sisteme de valori, ghidandu-se exclusiv dupa normele grupului repectiv. Din varii motive, intr-o masa de oameni fiecare individ se comporta altfel decat ar face-o in mod izolat, dar este greu de crezut ca un om poate fi manipulat fara ca el sa mai fie raspunzator de actiunile sale, prin urmare actiunile fiecaruia trebuie sa poarte in permanenta amprenta individualitatii si a propriului sistem de reprezentare, a convingerilor si a credintelor personale.

3. Noutatea. O persoana se poate alatura unei multimi din motive banale, privind-o ca pe o binevenita pauza in rutina, reactionand cu entuziasm la noile circumstante datorita persuasiunii si sugestiei.

4. Pierderea identitatii – factor oarecum similar cu factorul „securitate”. Indivizii tind sa-si piarda constiinta de sine si a identitatii lor in multimi. In consecinta, ei se pot simti in siguranta ca nu vor putea fi recunoscuti sau pedepsiti pentru eventualele acte la care vor lua parte.

5. Eliberarea de emotii. Prejudecatile, dorintele individuale nesatisfacute, care sunt in mod normal blocate, pot fi eliberate cu usurinta intr-o astfel multime emotionala. Aceasta eliberare temporara a emotiilor este un stimulent puternic pentru individ de a participa la activitatile multimii, aceasta oferindu-i posibilitatea de a face lucruri pe care si le dorea, insa nu indraznea.

, ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un comentariu