Beneficiile anxietatii in paza

Cel mai bine vandute carti de self-help vizeaza subiecte care ne invata cum sa ne depasim anxietatea, cum sa ne stapanim grijile, cum sa ne relaxam… si totusi, intr-o slujba cu un grad ridicat de risc, cum este cea a agentilor de securitate, este chiar un lucru bun ca ei sa fie relaxati? Oare nu tocmai aceasta anxietate ii ajuta sa poata lua cele mai bune decizii in cel mai scurt timp, decizii care le pot salva chiar si viata?

Anxietatea este o stare de neliniste, de teama sau ingrijorare. Desi, de regula, acest emotii nu sunt considerate ca fiind pozitive, anxietatea poate avea o multime de beneficii. Anxietatea este pozitiva atunci cand influenteaza, fara sa domine gandurile unei persoane, cand permite anticiparea pericolelor, scoaterea agentului dintr-o situatie periculoasa, asigurandu-i progresul. Latura pozitiva a anxietatii este atat de pregatire a actiunii, cat si de evitare a potentialelor pericole si a mortii. Anxietatea indeplineste un rol foarte important in supravietuirea speciei umane. Astfel, am reusit sa ne adaptam unui mediu periculos, ferindu-ne de pericole reprezentate de animale, de conditii meteo extreme, etc. Astfel, frica de intuneric, de animale, de necunoscut, de locuri inalte, sunt frici ancestrale care ne protejeaza viata, chiar daca sentimentul in sine nu ne place. Agentii de securitate sunt frecvent pusi in situatia in care nu cunosc exact riscurile la care se expun, iar intunericul specific turelor de noapte stimuleaza aparitia anxietatii.

Nivelurile optime de anxietate pot ajuta agentii de securitate sa evite situatiile periculoase prin alerta, prin motivatie de a actiona si prin pregatirea fizica a organismului pentru a fugi sau a lupta, ambele asigurand siguranta agentului si poate chiar supravietuirea lui. Probabil cel mai benefic efect este semnalarea agentului de paza de un pericol iminent. Din acest punct de vedere, anxietatea este un excelent dispozitiv de alarmare prin modificarile fiziologice ce se petrec in organism, unde valul de adrenalina ce isi face aparitia are rolul de a-l face pe agent mai puternic atat emotional cat si fizic, urmarea fiind aceea de a fi perceput ca fiind mai intimidant pentru atacant.

Lista cu beneficiile anxietatii pare mica in comparatie cu cea a efectelor negative pe care cei care sufera de tulburare de anxietate sunt nevoiti sa le indure. Totusi, anxietatea trebuie privita ca o dimensiune naturala a vietii, un raspuns sanatos cu rol de a asigura siguranta si supravietuirea omului (si a animalelor, de altfel), extrem de utila in situatii limita. Ea nu devine patologica decat in momentul in care depaseste un anumit prag, definit pe baza unei modificari substantiale a calitatii vietii.

Reclame

, ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: