Manipularea armelor de foc si riscurile implicate

Legislatia ce reglementeaza portul armelor difera de la tara la tara, existand state in care agentilor de securitate privata le este interzis portul de armament, dar si state unde le este permis, existand insa si multe prevederi de respectat cu privire la instruirea in folosirea si depozitarea armelor. In general, in securitatea privata, folosirea armelor de foc este limitata la anumite activitati/ocupatii: pentru transportul de valori, supravegherea unitatilor militare sau a cladirilor de importanta majora pentru securitatea nationala sau pentru protectia persoanelor (de ex. garzile de corp), institutii bancare, etc.

Desi exista o multime de reglementari pentru a preveni riscurile ce pot fi cauzate de manipularea gresita a armelor de foc, accidentele nu pot fi evitate intotdeauna. Acestea se pot produce ca rezultat al descarcarii accidentale, sau ca rezultat al ricoseurilor de gloante, a unor fragmente sau a unor substante in timpul tragerilor din cadrul antrenamentului specific. Accidentele sunt destul de rare si rezulta, de regula, din neglijenta sau din lipsa de instruire. Totusi, aceste accidente pot fi cauzatoare de moarte, acest risc fiind specific sectorului de securitate, afectand mai mult activitatea garzilor de corp si a supraveghetorilor anumitor obiective mai importante. Natura sau gravitatea ranilor poate varia de la leziuni usoare, ca: zgarieturi, arsuri, pana la leziuni grave ale unor organe interne sau decesul.

Ca masuri preventive, firma de securitate trebuie sa furnizeze agentului de securitate arme de calitate si sa se asigure ca acestea sunt pastrate in conditii bune, ca intretinerea lor este realizata de personalul specializat pentru acest lucru, sa depoziteze armele in locuri corespunzatoare, sa instruiasca agentul de securitate in folosirea armelor, in cadrul antrenamentelor sa doteze agentii cu echipament de protectie (ochelari si casti), si poate cel mai important lucru, se se asigure ca agentii de securitate sunt evaluati psihologic periodic. Nici agentul de securitate nu este lipsit de raspunderi. El trebuie sa foloseasca arma potrivit instructiunilor, sa o manipuleze cu grija si responsabilitate, sa comunice orice anomalie (sau proasta functionare) a armei sau munitiei, sa respecte regulile de depozitare a armelor, sa previna ca arma sa nu fie folosita de alte persoane (cazul furtului, de exemplu).

In ceea ce priveste instruirea, ar fi extrem de utila organizarea de cursuri de pregatire asemanatoare cu cele destinate politistilor pentru misunile in care trebuie sa faca uz de arma, cu rol de a simula cazuri diverse in care trebuie sa se foloseasca arma de foc din dotare. Proiectul in cauza, denumit „BIA”, presupune achizitionarea si instalarea unui simulator video, pentru antrenarea fizica si psihica a politistilor operativi, asemanator cu acesta:  Practic, centrul ar pregati agentii de securitate pentru toate misiunile in care ei ar avea nevoie sa foloseasca arma din dotare, punand insa accent pe o pregatire psihica temeinica, „importata” de la politistii din Italia si Germania, tari partenere ale proiectului. Un astfel de simulator ar avea multe avantaje, printre care si testarea mai multor moduri de actiune a unor situatii limita, deoarece la tragerile din poligon nu se pot testa sau simula situatii reale in care agentul de securitate este atacat de o persoana cu arma letala /non letala.

Anunțuri

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: