Plafonul de sticla din securitate

“The Glass ceiling effect” vizeaza barierele invizibile (“din sticla”), dar insurmontabile, practic se refera la toate obstacolele ce stau in calea evolutiei profesionale a minoritatilor si femeilor, a urcarii lor pe treptele ierarhiei in cadrul societatii in care isi desfasoara activitatea, desi au toate competentele necesare. Astfel, femeile pot vedea pozitiile de conducere, insa nu pot ajunge la ele (“plafon”).

Aceasta metafora a fost initial aplicata obstacolelor din cariera femeilor, apoi extinsa si catre minoritatile ce isi doresc sa promoveze. In sectorul securitatii private, aceste pozitii se refera fie la functia de inspector de paza, fie la cea de sef de obiectiv. Mai mult decat atat, aceasta bariera face ca putinele femei ce obtin totusi un loc de munca ca agent de paza si ordine, sa se simta nedemne de a ocupa un post de inspector de paza, sa se simta neluate in serios de catre angajatori. Vorbim in acest caz discriminarea de gen, mai precis despre segregarea verticala, care apare atunci cand exista mai multi barbati in pozitiile de decizie, femeile nefiind considerate potrivite pentru posturi administrative, barbatii fiind considerati ca avand aptitudini mai bune de conducere si management.

Plafonul de sticla se face simtit, chiar daca nu exista obstacole explicite in obtinerea femeilor (si a minoritatilor) a unor locuri de munca mai bine platite in securitatea privata – practic nu exista anunturi care sa solicite in mod specific “nu angajam femei/ minoritati” si nici nu exista o lege care afirma ca femeile/ minoritatile nu se pot califica pentru functia de inspector de paza – exista legi de egalitate a sanselor in ocuparea fortei de munca ce interzic acest tip de discriminare. Si totusi, acest plafon exista, chiar daca este observabil abia dupa o analiza mai atenta.

Cand societatile de paza fac uz de acest tip de discriminare, se cauta de regula cea mai plauzibila explicatie care sa justifice decizia lor de a promova un barbat, de exemplu, atunci cand au de ales dintre un barbat si o femeie. Cel mai adesea, acest lucru se face prin enumerarea unor calitati care sunt alese intr-un mod extrem de subiectiv sau care se axeaza pe unele criterii specifice care diferentiaza candidatul discriminat de celalalt, alese retroactiv.

Aptitudinile nu tin cont de gen, iar femeile sunt capabile sa isi insuseasca aptitudinile necesare pentru a indeplini sarcinile de serviciu pe care le presupune meseria de inspector de paza sau sef de tura. In principal, aceasta bariera invizibila pare sa existe in intreg sectorul securitatii private, iar efectele sale, contrar denumirii, sunt extrem de vizibile.

Anunțuri

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: