Nicio spaga? Nu, multumesc.

Este cunoscut faptul ca agentul de paza nu isi desfasoara intotdeauna activitatea in cele mai bune conditii. Fie ca vorbim despre obiective ca: un santier in constructii, un bloc aproape terminat sau o scoala in renovare, cei care aplica pentru aceasta meserie stiu deja ceea ce implica, si faptul ca prea putini reusesc sa obtina un loc de munca intr-un sediu de birouri, sau intr-o parcare.

Pentru un angajator, devine suspect ca la interviul de selectie pentru un post de agent de paza, acesta sa puna prea mare accent pe obiectivul pe care il va avea de pazit, ce presupune acesta si, mai ales, ce anume are in paza, in locul unor intrebari ce vizeaza locul de dispunere al obiectivului, limitele de patrulare, accesul in raza postului, modul de actiune în caz de atac, semnale si mijloacele de legatura cu corpul de paza si posturile vecine, etc. Si devine si mai suspect atunci cand acesta se razgandeste brusc atunci cand afla ca este o cladire in conservare, sau un teren viran. Care ar putea fi explicatia? In multe cazuri, un obiectiv de paza care nu prezinta niciun aspect din care ar putea sa iasa o spaga mai mica sau mai mare, nu prezinta interes pentru unii agenti de paza.

Nu sunt putine cazurile in care tocmai agentul de paza care este angajat sa pazeasca obiectivul comite infractiuni de mita si pericliteaza siguranta acestuia. Mentionam spaga de la hot pentru agentul de paza (doi agenti de paza care supravegheau Cariera Jilt Sud din Matasari sunt cercetati pentru luare de mita pentru ca au primit de la un minor un pachet de tigari si o sticla de suc ca sa il lase sa fure trei elementi de rola), la spaga pentru diverse servicii (patru paznici au fost mutati disciplinar dupa ce au fost filmati in timp ce primeau spaga pentru a rezolva fisele de analize pentru scoala de soferi; un agent de paza de la centru de casare din Bucov este acuzat ca ar fi pretins bani de la acestia, in schimbul accesului mai rapid la un voucher, dupa care agentul a dispărut fara a-si respecta promisiunea; in intampinarea doamnei Aura Urziceanu a venit un agent de paza al unei sucursale bancare care s-a oferit sa-i parcheze autoturismul, iar drept multumire ca a avut grija de autoturism pana la sosirea ei primind 15 Ron; etc.), pana la spaga in materiale de constructii “economisite”. Si exemplele nu se termina aici.

Cind discutam despre fenomenul de spaga, trebuie sa facem diferenta intre spaga la nivel inferior, cea oferita bugetarului din spitale, scolilor, agentului de paza din parcare, administratiilor centrale si locale, si spaga oferita la nivel inalt. Ne referim aici doar la primul caz, la sume de bani mici sau medii, fie acordate benevol de cetateni drept recunostinta pentru serviciile prestate, fie pretinse de catre cei aflati in slujba cetateanului pentru a-si onora sau incalca obligatiile de serviciu. Aici se aduc prejudicii mici statului sau nu se aduc deloc, doar influenteaza direct bugetul beneficiarului sau al firmei de paza ce presteaza activitatea de paza si protectie.

Care sint motivatiile spagii? De obicei, se invoca salariul mic drept justificare pentru atentiile pe care le cere sau le primeste benevol in schimbul serviciilor prestate. Intr-adevar, in sectorul securitatii private, nivelul de salarizare este scazut, aspect care il poate determina pe agent sa lucreze ore suplimentare pentru a avea un venit decent, solicitandu-l foarte tare. Si stim ca orice activitate, mai ales daca se desfasoara in conditii mai putin favorabile si cu solicitari crescute, necesita o anumita recompensa motivanta, buna desfasurare a unei activitati presupunand un echilibru echitabil intre cost si beneficiu. Dar asta nu justifica spaga, mai ales daca prin intermediul acesteia se atenteaza la securitatea obiectivului ce trebuie asigurat. Este necesara o selectie facuta cu mare atentie si cu simt de responsabilitate crescut.

Sa vorbim si despre spaga la nivel inalt din securitate? Si modul cum se obtin contractele cele mai profitabile si cum se castiga licitatiile? Poate intr-un articol viitor.

Reclame

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: