Aviz psihologic negativ pentru dependenta alcoolica in paza

Există unele domenii în care a fi sub influenţa alcoolului în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu se dovedeste afi un lucru extrem de periculos sau/si costisitor, industrii printre care se numara si cele de paza. Nu sunt rare cazurile in care agentii de paza au fost descoperiti in post sub influenta alcoolului, desi fisa de post le interzice acest lucru. Este usor de imaginat cum agentul de paza care a consumat alcool poate uita sa incuie la plecare usa de acces a obiectivului, astfel ca se pot produce furturi, sau poate uita electrocasnicele pornite in priza, existand riscul unui incendiu.

Ca masura pentru descurajarea consumului de alcool si prevenirea acestui gen de incidente, unele societati de paza achizitioneaza aparate alcool test electronice si fac controlul inopinant al agentilor de securitate. Aceste aparate evidentiaza rapid prezenta alcoolului in organism prin testarea aerului expirat, si pot fi achizitionate acum, fara nici un fel de restrictii, de orice societate care vrea sa elimine neajunsurile determinate de consumul de alcool. Alte societati incearca scaderea salariului cu un anumit procent dinainte stabilit cu agentul de securitate, ameninta cu desfacerea contractului de munca, cu anularea atestatului de paza, etc. , totul din dorinta de a stopa efectele nocive ale consumului de alcool. Ma refer atat la efectele asupra individului, ca: oboseala, scaderea capacitatii de munca, uneori accidente grave, dar si la efectele asupra organizatiei: scaderea productivitatii, intarzieri sau absenteism. Consumul de alcool afecteaza si abilitatile de comunicare, rezultatul fiind o purtare necorespunzatoare, indisciplina, toate reflectandu-se intr-o defectuoasa relatie cu beneficiarii serviciului de paza, imaginea societatii fiind compromisa.

Si totusi, cum recunoastem un alcoolic? Putini corespund imaginii stereotipe a unui betiv jerpelit si decazut. De fapt, in majoritatea cazurilor, alcoolicul de rand este un barbat sau o femeie cu familie, serviciu, deci un om aparent responsabil. Mai mult decat atat, nu exista un model comportamental tipic pentru un alcoolic, manifestarile acestora fiind diferite de la persoana la alta, la fel si consecintele. Unii alcoolici beau zilnic, altii dupa anumite intervale, unii beau cantitati impresionante de alcool, altii foarte putin. Dependenta psihica se instaleaza pe neobservate din motive aparent neinsemnate, de exemplu din cauza plictiselii, proastei dispozitii sau apatiei. Efectele de scurta durata ale alcoolului cuprind: raspunsuri incetinite fata de mediul ambiant; scaderea coordonarii, a capacitatii de a gindi limpede, alterarea memoriei, tulburari de vedere, risc crescut de accidente, slabeste vederea si auzul, altereaza discernamantul, etc. La fel, lipsa alcoolului pentru agentul dependent de alcool conduce la schimbari bruste de dispozitie, conflicte si chiar la violenta. Toate acestea afecteaza calitatile de care trebuie sa dispuna un agent de securitate, punand in pericol tocmai obiectivul pe care acesta este angajat sa il asigure.

Legat de posibilitatea desfacerii contractului de munca in conditiile consumului de alcool, codul muncii nu enumera care sunt abaterile grave, acestea fiind stabilite prin contractele colective de munca sau regulamentele interne. In general, abaterile grave sunt considerate actiunile de consum de alcool in timpul serviciului sau chiar in afara orelor de progam, deoarece abstinenta alcoolica se traduce printr-o stare de confuzie, de anxietate generalizata, de insomnie, si poate ajunge pana la halucinatii vizuale, auditive sau tactile, ceea ce ar insemna o piedica serioasa pentru agentul de securitate dependent de alcool in incercarea sa de a-si indeplini sarcinile de serviciu intr-o tura de 24 de ore.

Unii agenti de securitate pot lasa o impresie foarte buna in ziua angajarii, ca ulterior sa se descopere ca acestia aveau o problema in a controla cantitatea de alcool consumata. Recrutarea si selectia de personal facuta de catre un psiholog poate face diferenta dintre cum stau lucrurile in realitate si falsa impresie buna facuta de agentul de paza in cadrul interviului. Evaluarea psihologica si consultanta psihologica a resurselor umane sunt activitati ce trebuie permanentizate la nivelul fiecarei organizatii din sectorul securitatii private, calitatea serviciilor, a vietii personalului, dar si imaginea societatii fiind afectate de aceasta componenta organizationala.

Reclame

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: