Analiza Grafologica – metoda indoielnica in managementul resurselor umane

La sfarsitul anilor ’90, majoritatea companiilor americane foloseau (si inca mai folosesc) Analiza Grafologica in managementul resurselor umane, in procesul de recrutare si selectie de personal, pentru testarea psihologica a personalului sau motivarea lui. Aceasta metoda este departe de a fi unanim acceptata, validitatea acesteia fiind chestionata in repetate randuri, fiind considerata de catre unii ca fiind o alta metoda indoielnica ce cauta rezolvari cat mai simple la probleme deosebit de complexe.
Grafologia pare plauzibila deoarece cu totii plecam de la modelul caligrafic standard, iar odata cu trecerea timpului acesta sufera unele mutatii, individualizandu-se, parand astfel sa imprumute ceva din personalitatea noastra. Dar este oare vorba de o proba stiintifica?
Intr-adevar, scrisul se asociaza cu prezenta unor boli ale sistemui nervos, precum parkinson-ul, sau cu unele de natura psihica, cum este schizofrenia. Dar corelatia dintre patologia trupului sau mintii cu modul in care scriem nu pare sa legitimeaze grafologia, deoarece aici nu este implicat caracterul, personalitatea. La fel de bine se poate asocia cu multi alti factori ca temperatura ambianta, in sensul ca inghetarea mainilor se poate traduce printr-o usoara modificare a scrisului, dar nici aici nu este vorba de o manifestare a personalitatii. O alta acuza consta in faptul ca, asemenea astrologiei, si aici este vorba de furnizarea unor informatii generale, ambigue, care corespund intr-o masura mai mare sau mai mica oricarei persoane. Acest aspect, din pacate, face dificila si validarea unor astfel de probe, pentru ca ne putem confrunta cu fenomenul validarii subiective, subiectul oferind un feed-back pozitiv grafologului doar pentru simplul motiv ca se regaseste intr-o interpretare foarte generala, in care s-ar regasi multi altii daca ar fi pusi in aceasi situatie (the Barnum effect). Astfel, grafologia se auto-valideaza.
Dintre toate problemele expuse, problema validitatii este de departe cea mai spinoasa, si acesta este si motivul pentru care grafologia a ajuns sa fie privita astazi in mediile academice drept o pseudostiinta si nimic mai mult. Avand toate acestea in vedere, se poate considera ca nefiind etica folosirea Analizei Grafologice in luarea unor decizii ce pot afecta viitorul persoanelor, iar in domenii precum cel ar resurselor umane, deciziile expertilor trebuiesc luate doar prin prisma metodelor aprobate si care satisfac toate exigentele de constructie.

Anunțuri

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: