Zgomotul – factor perturbator in paza si efectele sale

Zgomotul inconjurator poate fi foarte deranjant pentru agentul de securitate care are nevoie sa fie concentrat si atent la cel mai mic zgomot. Stimulii auditivi pot deveni, in anumite situatii, unii dintre cei mai puternici stresori fizici resimtiti de agentii de securitate. Printre efectele negative ale zgomotului de la locul de munca, putem sublinia scaderea calitatii muncii prestate prin problemele ce apar in relatiile cu ceilalti colegi, prin reactiile comportamentale la stres, zgomotul de la locul de munca fiind recunoscut ca fiind un factor perturbator ce impiedica concentrarea si aduce cu sine sentimente de nesiguranta, frustrare si chiar de agresiune.

Asa cum tipatul provoaca o stare de spaima si muzica relaxanta euforie, registrul reactiilor determinate de actiunea sunetelor este foarte bogat. Daca unele sunete pot produce efecte pozitive ce constribuie la optimizarea proceselor fiziologice, la imbogatirea tonusului si echilibrului psihic, la relaxare, la atenuarea unor focare tensionale (depresie, stari de suparare), la stimularea capacitatii generale de lucru, alte sunete pot genera dereglari ce depasesc pragurile de toleranta ale organismului (aparitia durerilor de cap, scaderea nivelului sensibilitatii). Astfel, pentru agentii din obiectivele izolate, de la marginea orasului, zgomotul naturii (fosnetul copacilor, ciripitul pasarelelor) are intotdeauna un efect relaxant, linistitor, in timp ce agentii care isi desfasoara activitatea pe fundalul zgomotului strazii, a lucratorilor din santierul pazit, resimt efecte stresante, senzatii si trairi dezagreabile.

In afara de stresul produs de zgomot, acesta mai creeaza si un efect de masca atunci cand sunetele pe care agentul de paza doreste sa le auda (deschiderea portii, latratul cainilor de paza, etc) sunt mascate de alte sunete nedorite (muncitorii care lucreaza in santierul pazit, traficul auto, etc.). Acest efect poate duce la accidente, pentru ca semnalele de avertizare, de alerta nu mai pot fi auzite.

Reclame

, ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: