Rolul sarcinilor suplimentare in diminuarea vigilentei

In afara serviciului de paza cu toate implicatiile sale, agentii de securitate pot primi si sarcini suplimentare, de natura administrativa, situatie intalnita frecvent acolo unde nu exista efective destinate pentru lucru. In principiu, desfasurarea acestor tipuri de activitati (gradinarit, curatenie, etc.) poate constitui o modalitate de inlaturare a monotoniei si de umplere a timpilor morti, cu conditia ca timpul acordat acestora sa nu depaseasca o anumita limita, iar solicitarile sa nu fie foarte grele. In afara de acest aspect ce ar putea fi considerat pozitiv, mai exista si un aspect negativ al acestor activitati, aspect omis de cele mai multe ori: in situatia in care agentul de securitate nu isi poate prioritiza sarcinile, vigilenta acestuia, implicit si serviciul de paza, vor fi serios compromise.

Atentia distributiva sustinuta scade capacitatea de concentrare. Este demonstrat faptul ca persoanele care efectueaza frecvent mai multe sarcini simultan, care se expun la informatii din surse multiple, vor experimenta o putere de concentrare mai mica decat cei care nu au acest obicei, consecinta directa a suprasolicitarii atentiei distributive. Astfel, agentii de securitate care ajung sa faca mai multe lucruri in acelasi timp – verificarea accesului persoanelor si inregistrarea acestora in registru, curatenia de la locul de munca, vorbitul la telefon sau deschiderea portii la intervale scurte de timp – sunt cel mai putin capabili sa recepteze simultan informatii din mai multe surse, potrivit unui studiu realizat de Stanford University, citat de Reuters.

Cele mai multe amenzi aplicate agentilor de securitate sunt tocmai pentru parasirea postului, fie pentru a cumpara un suc de la magazinul din apropiere, fie pentru a xeroxa acte pentru un client, practic pentru orice alta sarcina ce nu se afla in fisa postului si care poate compromite vigilenta, deci buna desfasurare a activitatii de paza. Este important ca agentul de securitate sa urmareasca sa indeplineasca sarcinile din consemnul general, dar sa poata adapta la permanenta diversitate a schimbarilor, la aparitia unor responsabilitati suplimentare.

Photo by Kathleen Watson.

Reclame

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: