Drumul catre munca, mai stresant decat munca in sine

Navetismul consta intr-o deplasare zilnica, alternanta sau pendulatorie, intre resedinta si locul de munca. Navetismul din cadrul securitatii private este un fenomen ce a aluat o mare amploare in ultima perioada, in Capitala. Tot mai multi agenti de securitate sunt dispusi sa mearga zilnic km intregi, doar pentru salariile ceva mai mari din Bucuresti, sau pentru ca in judetele in care au domiciliul nu exista cerere de munca. Cei mai multi provin din judete invecinate, ca: Ilfov, Calarasi, Dimbovita, chiar si Teleorman.

Consecintele directe ale navetismului constau in prelungirea artificiala a zilei de munca datorita timpului afectat deplasarii la si de la locul de munca, costuri suplimentare pentru transport, plus ca interfereaza in relatia familie- munca. Naveta este considerata ca fiind un stresor, o povara pentru acesti agenti de securitate ce sunt nevoiti sa parcurga km intregi pentru a ajunge la locul de munca. Aproape toti percep naveta ca fiind un stresor mai mare decat problemele intampinate la locul de munca, cele de acasa, sau chiar mai mare decat problemele financiare.

In cazurile in care naveta dureaza mai mult de o ora pe zi, scade randamentul in munca, crescand frecventa accidentelor organizationale, ca urmare a oboselii. Un studiu din Health Psychology (vol. 25, No. 3) a subliniat faptul ca pe masura ce durata navetei este mai mare, angajatii vor sfarsi programul de munca mai stresati. Navetele lungi se asociaza cu nivele ale stresului percepute de catre angajati ca fiind mai mari; cu cat durata navetei este mai mare, cu atat mai greu angajatii ce fac naveta pot indeplini sarcinile simple la final de program, indiferent de sex (Science Daily, 2006). Un alt studiu al unei Universitatii din Suedia demonstreaza faptul ca sansele de divort cresc cu pana la 40% in cazurile in care unul dintre parteneri face naveta pentru mai mult de 45 de minute pe zi. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca celor care fac naveta le ramane foarte putin timp liber  de petrecut cu familia si prietenii, aspect ce poate exacerba unele probleme deja existente in cuplu. Navetele lungi pot determina si aparitia sentimentelor de singuratate, calatoriile dese fiind cunoscute ca predictori pentru izolarea sociala.

Stresul generat de navetism este un aspect foarte important, dar in mare parte trecut cu vederea, in ceea ce priveste sanatatea organizationala. Cand ne gandim la sanatatea organizationala si stres, obisnuim sa ne focalizam atentia pe mediul organizational, acolo unde se desfasoara activitatea propriu-zisa,  insa acest lucru ignora faptul ca, pentru un numar considerabil de angajati, cel mai stresant aspect din munca lor il reprezinta naveta.

Anunțuri

,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: