Robusteţea

Deosebindu-se de celelalte activităţi sociale printr-o multitudine de condiţii şi particularităţi specifice, activitatea din domeniul securităţii conţine importante surse potenţiale de stres, numărându-se, din acest punct de vedere, printre cele mai stresante meserii.

Serviciul de pază conţine solicitări diverse, care reprezintă un obstacol în calea satisfacerii unor trebuinţe şi ameninţă starea de echilibru a celui care execută un astfel de serviciu. Sursele de presiune includ privaţiuni, restricţii, pericole, nesiguranţă, solicitări intense de natură fizică şi psihică, etc. Aceşti factori nu conduc în mod automat la comportamente deviante, ei pot însă cataliza anumite stări, pot induce anumite reacţii care, împreună cu evenimentele de viaţă şi pe fondul unor caracteristici dispoziţionale ce ţin de personalitatea subiectului, pot determina astfel de comportamente. Acest lucru cu atât mai mult cu cât acţiunea lor este conjugată în timp.

Conceptul de robusteţe este considerat ca fiind o variabilă individuală cu semnificaţie în rezistenţa la stres, o dispoziţie de personalitate manifestă la nivel cognitiv, emoţional şi comportamental. Trăsătura rezultă din percepţia controlului personal, al valorii şi semnificaţiei implicării şi din percepţia evenimentelor şi schimbărilor de viaţă ca stimulante, si implica trei caracteristici: control, angajare si provocare/stimulare.

Controlul se refera la existenta convingerii că evenimentele pot fi controlate şi influenţate; aceast lucru nu implică expectaţii naive privind un control total al evenimentelor, ci mai degrabă perceperea abilităţilor proprii de a se raporta activ la mediu, de a-şi asuma responsabilitatea pentru propria soartă.

Angajarea exprimă tendinţa implicării şi persistenţei în scopul propus, convingerea că evenimentele au sens şi semnificaţie, la abilitatea de a crede în importanţa acţiunilor întreprinse, de a avea un interes real pentru diversele domenii ale vieţii: profesie, familie, relaţii interpersonale, etc.

Provocarea este o caracteristică a robusteţii ce derivă din percepţia schimbărilor ca un aspect normal al vieţii care pot oferi şanse de dezvoltare personală; datorită flexibilităţii cognitive şi toleranţei ambiguităţii, experienţele noi sunt căutate şi interpretate ca situaţii stimulante şi benefice. Provocarea se exprimă şi prin tendinţa orientării spre viitor.

Conceptul de robustete este inclus în categoria factorilor cognitivi ce exprimă atitudini şi convingeri faţă de lume, prezenta sau absenta acestei trasaturi fiind un criteriu extrem de important in selectia si evaluarea resursei umane din domeniul securitatii.

Reclame

, ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: