Insuficienţa mijloacelor de apărare şi efectele ei

Cu avizul poliţiei, personalul din pază poate fi dotat cu arme de foc, bastoane tip tomfe sau alte mijloace în raport cu importanţa bunurilor păzite. De cele mai multe ori, însă, agenţii nu sunt dotaţi decât cu bastoane de cauciuc şi sprayuri lacrimogene, din lipsă de fonduri, amplificând astfel sentimentul de nesiguranţă al agentului (mai ales al celui dintr-un obiectiv izolat), care se poate simţi vulnerabil în faţa unui eventual atac. Inexistenţa a suficiente mijloace de apărare reprezinta un factor de stres important pentru agentul de paza.

Lipsa unor sisteme de securitate suplimentare ca monitorizare prin dispecerat, camere de luat vederi, etc, pot amplifica starea de tensiune în ceea ce priveşte potenţialele atacuri fizice.

Lipsa informaţiilor legate de posibilele riscuri poate crea tensiuni semnificative agenţilor de securitate în general, şi a celor noi, în mod special. Tot aici putem menţiona şi lipsa instrucţiei. Pentru a performa în mod eficient, agentul de pază are nevoie să simtă că dispune de instruirea, echipamentul şi resursele necesare. În condiţiile în care cei mai mulţi agenţi de securitate recunosc că au obţinut calificarea fără o instrucţie riguroasă, din dorinţa de a grăbi angajarea lor în postul respectiv, ei nu se vor simţi capabili să se descurce în caz de pericol iminent. Lipsa informării în prevenirea riscului poate fi cauza accidentărilor şi bolilor profesionale.  

Reclame

, , ,

 1. #1 by Sandra on septembrie 5, 2011 - 11:13 am

  Stii cumva in ce circumstante au dreptul agentii de paza sa foloseasca spray-ul paralizant? Adik am vazut o faza in mall cand un brbat spre 40 de ani ce se gasea acolo cu nevasta si fetita micuta, a injurat, nush din ce motiv un agent de paza. Acesta a mai chemat o haita de agenti si i-a dat barbatului 3 jeturi puternice de spray paralizant direct in ochii, acolo, in mijlocul mall-ului. Cat de corecta si de legata e o astfel de utiliare a sprayului paralizant?

  • #2 by simonaciinaru on septembrie 5, 2011 - 11:37 am

   Cel mai probabil ca era vorba despre un spray iritant lacrimogen, si nu unul paralizant. Cel lacrimogen poate fi folosit in mod legal, insa doar in scopuri de autoaparare. Chiar si atunci este nevoie sa indeplineasca cateva conditii suplimentare, legea fiind destul de ambigua sau/si interpretabila.
   Fapta comisa de agentul de paza (asa cum ai descris-o) este, in cel mai fericit caz pentru victima, un caz de vatamare corporala sau de purtare abuziva, cazuri ce ar trebui probate prin certificate medico-legale sau martori. Desi, sincera sa fiu, sunt cam pesimista in privinta posibilitatilor de condamnare pe care le-ar putea infrunta agentul de paza, chiar si intr-o astfel de situatie, in care folosirea spray-ului iritant nu se justifica…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: