Compatibilitatea tipului de obiectiv cu personalitatea agentului de paza

Este imperios necesara selectionarea resursei umane in functie de cerintele si specificatiile din fisa postului, insa doar acest lucru nu pare a fi suficient. Este la fel de important, poate chiar mai important, sa se faca selectia si in functie de obiectivul care il va avea in paza, unde personalitatea  agentului ar trebui sa reprezinte factor decisiv. O buna potrivire va duce la succes si satisfactie.

Sa luam spre exemplu teoria Holland, care spune ca persoanele intreprinzatoare au spirit de aventura, sunt impulsive, vorbarete, persuasive, extravertite, spre deosebire de persoanele investigatoare care evita situatiile sociale, sunt nesociabile, introvertite, si prefera sarcinile teoretice si creatoare.

Un agent intreprinzator, social si conventional (tipul de personalitate preferat in paza) se va adapta foarte bine si va performa corespunzator intr-un obiectiv cu fluctuatie de personal in zona, eventual un post la control acces persoane si/sau auto, insa nu acelasi lucru se va intampla si intr-un obiectiv izolat. Suportul social şi relaţiile interpersonale reprezintă puternici moderatori ai stresului, iar lipsa acestora va reprezenta pentru agentii mai sociabili un stresor important atunci cand ei sunt repartizati in obiective izolate. Aici vor fi supusi monotoniei, plictiselii, munca va fi neprovocatoare, si in scurt, acest lucru se va reflecta in insatisfactie cu munca, nemultumire, frustrare si indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de munca. Relaţiile interpersonale bazate pe comunicare şi colaborare contribuie la menţinerea tonusului psihic pozitiv şi favorizează adaptarea la situaţii, indiferent de dificultatea lor. Convieţuirea la distanţă diminuează contactul social, unii agenţi suportând cu greu izolarea şi manifestând nemulţumire, apatie.

Dacă se va ţine cont de acest lucru, printr-o abordare diferenţiată a strategiilor de selectie în funcţie de criteriul de izolare al obiectivului aflat în pază, calitatea vieţii profesionale a agenţilor de securitate s-ar putea îmbunătaţi simtitor.

Anunțuri

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: