Chestionarul Cohen & Williamson

Scala de stres perceput (PSS) este unul dintre instrumentele psihologice des utilizate pentru măsurarea percepţiei de stres, a gradului în care situaţiile din viaţa unei persoane sunt apreciate ca fiind stresante. Itemii au fost concepuţi pentru a releva cât de imprevizibile, greu de controlat şi supraîncărcate sunt vieţile subiecţilor, descrise de către ei înşişi. Mai mult decât atât, întrebările sunt de natură generală, prin urmare pot fi aplicate oricăror subgrupuri ale populaţiei. Întrebările se referă la sentimentele şi gândurile încercate de participanţi în ultima lună.

PSS măsoară gradul în care situaţiile din viaţă sunt evaluate ca fiind stresante” (Cohen, S., Kamark, T., & Mermelstein, R., 1988).

Descrierea chestionarului. Este compus din 14 itemi şi este un instrument self-report cu 5 scale de răspunsuri. Nu este un instrument de diagnoză, dar este folosit cu succes pentru compararea nivelului de stres perceput al subiecţilor dintr-un eşantion dat. Punctajele pot lua valori de la 0 ->70, unde scorurile mari indică un nivel de stres mare.

Grupul ţintă. Chestionarul furnizează comparaţii la categoriile de vârstă de peste 20 de ani.

Fidelitatea şi validitatea.  Fidelitatea internă pentru chestionarul Cohen & Williamson 1988 este p.55, coeficient alfa .82 (Fig. 3.2.4.1).  Test fidelitate retestare – punctele de pe scală sunt ancorate la aprecierile din ultima lună, aşa că nu ne asteptăm la o testare de înaltă fidelitate la retestare, mai ales pentru măsurători care nu se suprapun în timp. 

Output Cohen & Williamson

              Cronbach’s Alpha N of Items
.825 14

 Descarca Chestionarul Cohen

Reclame

, ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: